Μεγάλη Δευτέρα -Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά...Ακόμα κι αν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, μπορούμε να διαβάσουμε, να παίξουμε ή ακόμα και να μαγειρέψουμε...


sofiaadamoubooks: ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑΓια κάθε μέρα αυτής της Εβδομάδας, θα γράφω κι ένα έθιμο ή μία συνταγή. Μπορείτε κι εσείς να μου στείλετε δικά σας!














Το  blog  αυτό  δημιουργήθηκε  αρχικά  για  να  προβάλλω  τα  βιβλία  μου  απο  τις  εκδόσεις  Πατάκη  αλλά και εργασίες  μου  στην  τάξη,  κατασκευές,  άρθρα, φωτογραφίες,  ανακοινώσεις  και  γενικώς  ό,τι  αφορά  τα  παιδιά  και  την  εκπαίδευση.

Τη Μ. Δευτέρα οι νοικοκυρές της Κέρκυρας ξεκινούν την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών τις «φογάτσες» και τις «κολομπίνες».

Η φογάτσα είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό τσουρέκι, βενετσιάνικης προέλευσης και αποκαλείται ως το «πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας». Έχει στρογγυλό σχήμα και βασίζεται σε βενετσιάνικη συνταγή. Τα υλικά αποτελούνται από αυτά ενός απλού τσουρεκιού με τη διαφορά ότι στη συνταγή προστίθεται λικέρ από το παραδοσιακό κερκυραϊκό κουμ κουάτ αλλά και κομματάκια από το γλυκό του κουταλιού.

Οι κολομπίνες παράγονται από τα ίδια υλικά αλλά παρασκευάζονται σε σχήμα πλεξούδας και στολίζονται με ένα κόκκινο αυγό και ένα φτερό. Είναι μια συνταγή επηρεασμένη από τους Βενετούς που συνήθιζαν το Πάσχα να φτιάχνουν κέικ σε σχήμα περιστεριού.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών «φογάτσα» και «κολομπίνα», και τα δυο ενετικής προέλευσης.Η «φογάτσα» είναι το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Είναι στρογγυλό και για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά όμως να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ. Η «κολομπίνα» παράγεται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχει σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζεται με ένα κόκκινο αβγό αλλά και ένα φτερό.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/87/72

© SanSimera.gr