Σάββατο του Λαζάρου-Κυριακή των Βαΐων
Το Σάββατο του Λαζάρου, η παράδοση θέλει να ετοιμάζουμε ψωμάκια, τα γνωστά λαζαράκια.
Τα λαζαράκια πλάθονταν στο σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ο Λάζαρος τον οποίο ανέστησε ο Ιησούς Χρηστός, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν τα λαζαράκια.
Παραδοσιακά, τα λαζαράκια ήταν σταφιδόψωμα που είχαν καρφάκια γαρίφαλου για μάτια. Ανάλογα με την περιοχή, οι νοικοκυρές έβαζαν μέλι, καρύδια, σταφίδες και άλλα υλικά. Η συνταγή αυτή εδώ βασίζεται στο μπριός, για να είναι ελαφρώς πιο αφράτη και γλυκιά.
Υλικά
Βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσουν Αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει ομοιόμορφη Ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 25 λεπτά να φουσκώσει Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα για 10’ λεπτά και εδώ αν το επιθυμούμε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη. Πλάθουμε χοντρά κορδόνια 25 εκατοστών περίπου και μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος βερίκοκου. Στερεώνουμε την μπάλα στο μέσο του κορδονιού και πλέκουμε τις άκρες του σαν σε κουλουράκι. Θα πάρουμε περίπου 8 λαζαράκια με αυτή τη δόση.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι. Χτυπάμε το ασπράδι που περίσσεψε με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια. Στερεώνουμε δυο αμύγδαλα ή σταφίδες για μάτια, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25′ λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τα λαζαράκια πλάθονταν στο σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ο Λάζαρος τον οποίο ανέστησε ο Ιησούς Χρηστός, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν τα λαζαράκια.
Παραδοσιακά, τα λαζαράκια ήταν σταφιδόψωμα που είχαν καρφάκια γαρίφαλου για μάτια. Ανάλογα με την περιοχή, οι νοικοκυρές έβαζαν μέλι, καρύδια, σταφίδες και άλλα υλικά. Η συνταγή αυτή εδώ βασίζεται στο μπριός, για να είναι ελαφρώς πιο αφράτη και γλυκιά.
Υλικά
- 150 ml γιαούρτι αραιωμένο με λίγο νερό
- 2 αβγά & 1 κρόκος
- 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 80 γρ λιωμένο βούτυρο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 βανιλίνη
- Το ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι καρύδια, σταφίδες και αμύγδαλα (προαιρετικά)
- Κρατάμε το ασπράδι του τρίτου αβγού για το ψήσιμο
- Λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
- Εκτέλεση
Βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσουν Αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει ομοιόμορφη Ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 25 λεπτά να φουσκώσει Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα για 10’ λεπτά και εδώ αν το επιθυμούμε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη. Πλάθουμε χοντρά κορδόνια 25 εκατοστών περίπου και μικρές μπαλίτσες στο μέγεθος βερίκοκου. Στερεώνουμε την μπάλα στο μέσο του κορδονιού και πλέκουμε τις άκρες του σαν σε κουλουράκι. Θα πάρουμε περίπου 8 λαζαράκια με αυτή τη δόση.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι. Χτυπάμε το ασπράδι που περίσσεψε με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια. Στερεώνουμε δυο αμύγδαλα ή σταφίδες για μάτια, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 25′ λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Εσείς, πάλι, μπορείτε να τα φτιάξετε όποτε θέλετε ή να τους δώσετε άλλο σχήμα.